Goed debiteuren beheer door Cashflowbeheer

Een belangrijk onderdeel van je onderneming is het debiteurenbeheer. Debiteurenbeheer wil eigenlijk letterlijk zeggen dat je je debiteuren beheert. Je debiteuren beheer begint wanneer je een overeenkomst aangaat met je klant en eindigt op het moment wanneer de factuur betaald zal zijn. Als je je debiteurenbeheer niet goed onder controle hebt kan dit voor vervelende problemen zorgen. Zo kan het zijn dat klanten niet betalen of veel te laat betalen. Hierdoor kan de cashflow van je bedrijf een stuk minder goed zijn dan dat je zou willen.

Het ene bedrijf kiest ervoor om debiteurenbeheer uit te laten besteden en het andere bedrijf kiest ervoor om dit zelf te doen. Dit hangt van verschillende elementen  af. Zo hangt het er vanaf hoeveel factuurtjes je maandelijks stuurt en hoeveel klanten je hebt. Hoe meer klanten je hebt hoe lastiger het kan zijn om je debiteurenbeheer overzichtelijk te houden. Veel grote bedrijven zorgen ervoor dat ze een bepaald aantal werknemers hebben die volledig verantwoordelijk zijn voor het debiteuren beheer. 

Wil jij je debiteurenbeheer uitbesteden?

Je kan ervoor kiezen om je debiteurenbeheer uit te laten besteden. Dit hangt van een aantal dingen af. Zo kun je ervoor zorgen om het toch zelf te doen. Het grootste voordeel wat dat heeft is dat je dagelijks meer tijd over houdt. Je kunt je als ondernemer dus focussen op andere werkzaamheden. Debiteuren beheren hoeft ook niet altijd leuk te zijn, het kan namelijk behoorlijk vervelend zijn als je telkens achter je klanten aan moet zitten om te betalen. Je wilt je klanten natuurlijk absoluut niet verliezen, hierdoor kan het behoorlijk lastig zijn om herinneringen of aanmaningen te moeten sturen. 

Op het moment dat je je debiteuren administratie uit laat besteden weet zowel jij als de klant dat je dit uitbesteedt. Je klant weet dus dat er een herinnering aan komt als er niet betaald wordt. Hierdoor zullen klanten vaak sneller betalen. Als je geen herinnering stuurt zullen klanten misschien vergeten te betalen en dit is natuurlijk het allerlaatste wat je wilt. Door het goed aan te pakken zullen klanten je veel sneller betalen en hoef je er zelf niet achteraan te zitten. Op deze manier weet je zeker dat je je geld krijgt en ondertussen kun je gewoon doorgaan met je eigen werkzaamheden. Dit is een win-win, klanten betalen zoals het moet en jij hoeft hier zelf nooit meer achteraan te gaan. 

Hoe vind je het juiste debiteuren beheer voor jouw bedrijf?

Als je als bedrijf op zoek bent naar een bedrijf dat je kan helpen met het debiteuren beheer dan kan dit een lastige opgave zijn. Er zijn veel bedrijven die je hierbij kunnen helpen maar hoe vind jij het juiste bedrijf voor jou? Een van de manieren om dit te doen is door middel van veel blogs op te zoeken. Zo kom je meer te weten over de bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Op het internet kun je gemakkelijk veel bedrijven vinden die je hierbij kunnen helpen. Neem dus je tijd en kijk welke mogelijkheden er precies zijn. Hoe beter je debiteuren beheer is hoe beter je cashflow is en hoe meer geld je dus in je bedrijf hebt. 

Voordelen goed debiteurenbeheer

op het moment dat je debiteurenbeheer goed voor elkaar is zal dit ervoor zorgen dat het openstaande bedrag bij uw debiteuren beheer sneller op de rekening staat. Op deze manier heb je als bedrijf meer liquide middelen beschikbaar. Met dit geld kun je vervolgens weer investeren. Als je als bedrijf door wilt groeien kan het zijn dat je bepaalde kosten die je maakt voor moet financieren. Als dit het geval is is het behoorlijk vervelend als er nog veel openstaande debiteuren zijn. In Nederland komen 25% van de faillissementen door te laat betalende debiteuren. Ook dit is voor de gemiddelde ondernemer een reden om ervoor te zorgen dat je debiteurenbeheer goed op orde moet zijn. 

Op het moment dat je maandelijks maar een aantal factuurtjes verstuurd is het vaak nog wel bij te houden in een Excel bestand. Nu is het vaak nog vrij overzichtelijk. Wanneer er veel meer klanten bijkomen en er dus ook factuurtjes bijkomen zorgt dit ervoor dat het vrij snel niet meer overzichtelijk zal zijn. En dit is het moment dat je wilt vermijden. Zorg ervoor dat je op tijd aan de bel trekt en een fatsoenlijk debiteurenbeheer inschakelt. Zo voorkom je dat je niet door kan groeien met je onderneming doordat je teveel openstaande debiteuren hebt. 

 

Direct weten wat uw kosten zijn?

Wij werken zo transparant mogelijk. Daarom laten we u makkelijk uw prijs berekenen met onze tool.

Offerte aanvragen